Marca versus domeniu: batalia din online

 

Conflictul dintre mărci comerciale și domenii de Internet – vă întrebați cumva care este relevanța acestui subiect pentru domeniul IT?

Iată trei aspecte la care merită să vă gândiți:

  • Strategia de brand în cyberspace ar trebui să se afle pe agenda oricărei companii care vrea să se dezvolte în epoca digitală.
  • Cele mai multe afaceri din domeniul IT își “trăiesc viața” preponderent în lumea digitală – așadar, ar trebui să fie interesate de cum își pot folosi numele de domenii și mărcile pe Internet.
  • Schimbările curg rapid la nivel global, iar companiile trebuie să se adapteze. De exemplu, în prezent, asistăm la o expansiune fără precedent a numelor de domenii – noile gTLD-uri (generic top-level domain names). În curând, domeniile .tech, .software, .technology, .game, .SRL, .online, .web, .site sau .website vor fi foarte uzuale, având un mare potențial de conflict asupra companiilor ce activează în IT și în online.

Așa că este prudent să fiți informați privind unele riscuri și mecanisme de protecție.

 

De ce există conflicte între mărci și nume de domenii?

Conflictele apar, în principiu, din cauza riscului de confuzie în rândul clienților.

Cu toate că numele de domenii sunt, ca și mărcile, înregistrate pe principiul «primul venit, primul servit», ele nu oferă același nivel de protecție precum mărcile. În practică, de cele mai multe ori, se consideră că drepturile titularului unei mărci pot fi afectate dacă altcineva înregistrează un nume de domeniu de internet ce conține o denumire asemănătoare sau identică cu acea marcă.

Există cazuri, nu puține la număr, când – dacă nu sunteți suficient de activi în mediul online – puteți afla că marca vă este deja folosită în numele de domeniu al altcuiva. Acest «altcineva» poate fi un cybersquatter (care înregistrează cu rea-credință nume de domenii ce conțin mărci înregistrate sau notorii, cu scopul de a le revinde ulterior la un preț avantajos) sau chiar un comerciant care, cu bună-credință, vinde sau prestează produse sau servicii (concurente sau nu).

Până recent, «bătălia» s-a dat în general pe extensiile .ro și .com. Dar în contextul apariției noilor gTLD-uri la care m-am referit mai sus, disputele dintre mărci și nume de domenii vor crește exponențial cel mai probabil și vor fi din ce în ce mai complexe.

 

Ce poate fi făcut?

Dacă sunteți titularul unei mărci înregistrare și țineți la unicitatea și exclusivitatea acesteia, cu siguranță veți dori să evitați ca o altă persoană să folosească pe internet un domeniu care reflectă acea marcă, mai ales dacă domeniul în cauză vă poate face concurență sau vă împiedică să vă extindeți activitatea în altă zonă geografică.

Dacă ați monitorizat și ați aflat că există un asemenea domeniu, încercați – în primă etapă – să contactați persoana care l-a înregistrat și să-l preluați amiabil. Este important să punctați în mod persuasiv drepturile pe care vă bazați cererea.

Dacă nu aveți succes în acest prim pas, puteți trece la o etapă formală. De obicei, procedura depinde de tipul extensiei (.ro, .eu, .com, gTLD nou, etc.) – puteți opta pentru o procedură de arbitraj sau mediere (de exemplu, prin WIPO Arbitration and Mediation Centre) sau pentru o acțiune în instanță (dar care poate consuma mai multe resurse). Însă, în aceste cazuri, dacă vreți să vă fie apărate drepturile corespunzător, recomandarea este să apelați la ajutor juridic de specialitate.

De exemplu, unul dintre clienții noștri, o companie românească de IT, deține atât marcă națională, cât și comunitară – reflectată în domeniile aferente .ro și .com. Având în plan extinderea activității în Marea Britanie, clientul a dorit să înregistreze și domeniul aferent .co.uk, însă a aflat că este deja înregistrat de un cetățean britanic. Domeniul era inactiv. Clientul a apelat la procedura de mediere oferită de Nominet UK (corespondentul britanic al ROTLD) și, în urma argumentelor pe care le-am invocat, a obținut rapid și amiabil transferul domeniului, în schimbul unei sume negociate rezonabil.

Dacă dumneavoastră sunteți cel care a înregistrat un domeniu ce include o denumire identică sau similară mărcii altei persoane, strategia depinde și de modul concret în care folosiți respectivul domeniu. De regulă, vă poate avantaja dacă aveți sau nu un interes legitim să-l folosiți – de exemplu, pe acel domeniu web ați dezvoltat cu bună-credință un serviciu sau produs pe care îl oferiți clienților dumneavoastră, etc.- , dacă aveți drepturi anterioare asupra acelei denumiri (de exemplu, o marcă proprie sau numele propriei companii), etc.

De aceea, în cazul în care ați primit o notificare din partea titularului unei mărci care vă solicită (amenințător sau nu) transferul domeniului, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faceți este să apelați la un expert care să analizeze situația și să evalueze șansele pe care le aveți pentru a putea păstra domeniul.

Rețineți faptul că situația se analizează întotdeauna de la caz la caz, iar analiza nu este mereu simplă. Nu faceți eroarea de a renunța imediat la domeniu, înainte de a primi o opinie specializată; s-ar putea să aveți surpriza ca dreptatea să fie (și) de partea dumneavoastră. În urmă cu câteva luni, un client din zona online ne-a solicitat să verificăm o denumire pe care dorea să o folosească în noul său domeniu. Cu ceva timp înainte, primise o notificare formală din partea unei companii din Germania care deținea o marcă comunitară (așadar, protejată inclusiv în România) și pretindea transferul imediat al domeniului. Clientul s-a speriat și a acceptat transferul, optând pentru un rebranding și costurile aferente, fără să ceară opinia unui expert. De înțeles, în cazul noului nume de domeniu pe care l-a înregistrat, a fost diligent și a căutat ajutor. Dar, din păcate, a aflat și faptul că avea argumente solide pentru a păstra domeniul inițial la care a renunțat…

 

Pe scurt, despre noile gTLD-uri

În privința noilor gTLD-uri, puteți găsi aici un infografic realizat de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) privind modul în care titularii își pot proteja mărcile în mediul online, în urma «revoluției» noilor nume de domenii (de exemplu, prin înregistrarea în Trademark Clearinghouse).

Trademark Clearinghouse este o bază centralizată de date (pusă la dispoziție de ICANN și administrată de Deloitte și IBM) în care titularii pot alege să își includă mărcile în perioada Sunrise și să înregistreze domeniile aferente. Mărcile, după ce sunt validate, obțin prioritate la înregistrarea noilor gTLD-uri, iar titularii mărcilor sunt informați când un terț încearcă să înregistreze un nou gTLD care include respectiva marcă, evitând, astfel, situațiile neplăcute în care trebuie să lupte ca să redobândească domeniu în cauză.

Puteți verifica statusul oricărui nou gTLD accesând acest link. Iar dacă doriți să aflați mai multe detalii privind domeniul .tech, puteți vizualiza această prezentare.

 

În concluzie, cine învinge în conflictul marca versus domeniu?  

Am îndrăzni să spunem că, în general, învinge titularul mai informat care își cunoaște mai bine drepturile și știe cum să le folosească în propriul avantaj.

Estimăm că, în viitor, noile nume de domenii vor crea probleme destul de serioase titularilor de mărci. Companiile inclusiv cele din domeniul IT care oferă servicii și produse disponibile în mai multe arii geografice, trebuie să se adapteze la noul peisaj creat de interferența dintre mărci și numele de domenii și să pună mai mare accent pe strategia juridică din mediul online. Dar important de reținut este și faptul că există mai mereu opțiuni pentru a rezolva situațiile conflictuale rezultate din folosirea mărcilor și a numelor de domenii. Rămâne să o alegeți pe cea mai potrivită situației concrete cu care vă confruntați; iar acest lucru e posibil numai dacă sunteți informați sau sfătuiți corect și la timp.

 

Articol publicat inițial în numărul 38 al revistei Today Software Magazine. 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *