Datele personale au o zi dedicata – 28 ianuarie

 

Pe vremuri, Arthur C. Clarke, autorul celebrului roman science fiction “2001 – Odiseea Spațială”, afirma:

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

În fiecare zi, suntem uimiți de noi și noi minuni ale științei și tehnicii ce se insinuează și devin parte din viața noastră de zi cu zi. Lucruri precum Internetul Lucrurilor (Internet of Things), tablete, telefoane inteligente, aplicații mobile, drone, soft-uri de analytics, instrumente de online tracking și de geo-localizare, mașini care se conduc singure (self-driving cars), stocare în cloud, Google Street View, etc. își fac loc în vocabularul și, de cele mai multe ori, în obiceiurile noastre.

Juriștii, însă, nu pot rămâne însă prea mult timp visători în fața magiei noilor tehnologii, din cauza provocărilor legale cu care se confruntă. De multe ori, se pune problema dacă legislația poate ține pasul și dacă / cum ar trebui schimbată pentru a reflecta noile realități.

Și cum pe 28 ianuarie se sărbătorește Ziua Datelor cu Caracter Personal (numită Data Protection Day în Europa sau Privacy Day în afara Europei), m-am hotărât să încerc să ies din «reveria tehnologică» și să folosesc această bună ocazie pentru a reflecta puțin la câteva dintre problematicile protecției datelor cu caracter personal și la unele din tehnologiile noastre favorite care ne pot colecta și folosi datele cu caracter personal în cele mai diverse moduri.

În acest sens, am pregătit doua materiale diferite:

 

Datele personale, în era Internetului – tu știi ce urme lași online?  – Publicat pe 28 ianuarie 2015, în Business24.

Noi tehnologii – în pragul Data Protection Day 2015  – Publicat în rubrica juridică din numărul 31 al revistei Today Software Magazine.

 

Vă invit să le citiți pe ambele pentru că abordează subiecte interesante și diferite (de exemplu, legea Big Brother, interconectarea pe rețelele de socializare, despre aplicațiile mobile, tabletele și telefoanele smart care “aspiră” masiv date, despre soft-urile de analytics, instrumentele de online tracking și geolocalizare, despre drone și self-driving cars, etc.).

 

Iar la final, vă urez Happy Data Protection Day 2015 și … Let’s be private out there!

 

Claudia Jelea

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *