Insolventa: dificultate sau oportunitate de redresare?

Intr-un articol scris pentru Eversheds Lina & Guia, Mihai Jelea vorbeste despre dificultatea financiara de care se lovesc companiile in prezent si care, deseori, se transforma in incapacitate de plata sau insolventa (adica imposibilitatea de a face fata datoriilor scadente cu sumele de bani disponibile).

Insolventa este privita de multi comercianti ca punctul terminus al afacerii – un moment in care societatea este asaltata de creditori, iar singura optiune ramasa este falimentul/inchiderea societatii.  Intr-adevăr, in unele cazuri,  este unul dintre simptomele unei afaceri neperformante; totusi, in multe situatii, incapacitatea de plata este doar rezultatul unei conjuncturi nefavorabile cu care se poate întalni orice comerciant, chiar si cei care au un business viabil (de exemplu, clientii nu-si achita datoriile la timp, sursele de finantare devin indisponibile, etc.).

Solutiile trebuie cautate, in primul rand, in sfera economicului si presupun intotdeauna schimbari profunde in modul de functionare a societatii; nu trebuie insa neglijate si celelalte instrumente care pot facilita o revenire mai rapida a societatii aflate in dificultate.

Cititi articolul integral aici.

 

Photo credit: Licenta Creative Commons (CC), Pajo89 on deviantart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *