Externalizarea dezvoltarii software. Cum va puteti proteja proprietatea intelectuala?

Atunci cand vorbim despre externalizarea procesului de dezvoltare a unui program/aplicatie software de catre o companie (Client) catre un dezvoltator software (Dezvoltator) – relatie de outsourcing – unul dintre cele mai mari riscuri juridice este legat de proprietatea intelectuala (IP). IP inseamna drepturi de autor, marci, desene industriale, brevete, secrete de comert, know-how, schite, etc. si poate imbraca cele mai diverse forme (baze de date, coduri-sursa, logo, interfata grafica, notitele dintr-o agenda, etc.).

O astfel de relatie de outsourcing presupune ca Dezvoltatorul sa creeze programul/aplicatia software in mod personalizat, pe baza instructiunilor si cerintelor Clientului, adaptata nevoilor acestuia; iar Clientul, la randul sau, sa achite o suma de bani pentru serviciile pe care i le-a prestat Dezvoltatorul.

Multor companii le este teama ca daca vor apela la un Dezvoltator, acesta ori va folosi soft-ul nou-creat, pretinzand ca ii apartine, ori va folosi know-how-ul la care a avut acces, in favoarea urmatorului client. Pentru a evita asemenea riscuri, este in interesul ambelor parti sa incheie un contract bine redactat privind modul in care functioneaza externalizarea dezvoltarii software. Doar abordand toate aspectele de la inceput, Clientul si Dezvoltatorul pot pune bazele unui proiect de succes si a unui parteneriat de durata.

Fara a-si propune sa fie exhaustiv, acest articol abordeaza, in principal, perspectiva Clientului si modul in care acesta se poate asigura ca drepturile de IP raman ale sale in contextul outsourcing-ului catre Dezvoltator.

Iata cativa pasi pe care ii puteti urma atunci cand decideti sa externalizati:

1. Inventariati IP-ul deja existent

2. Ati identificat Dezvoltatorul potrivit?

3. Clauze-cheie intr-un contract de outsourcing

4. Ce se întampla in lipsa unui contract scris de outsourcing?

Va invitam sa cititi articolul integral in:

Numarul 19 al revistei Today Software Magazine – link aici.

Avocatnet – link aici.

Photo credit: Licenta Creative Commons (CC), kalez on deviantart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *